Nye anbefalinger sætter nordjysk kerneforskningsområde på international dagsorden

American Diabetes Association (ADA) har for nylig udgivet nye Standard of Care-anbefalinger – og med dem har de tilføjet ét af Steno Diabetes Center Nordjyllands kerneforskningsområder, diabetes og knogler, til den internationale dagsorden for behandlingen af diabetes.


De nye anbefalinger for behandlingen af diabetes og knogler blev tilføjet i starten af januar og har vakt stor glæde hos ph.d., postdoc og hoveduddannelseslæge, Rikke Viggers og ph.d., postdoc, læge og lektor Nicklas Højgaard-Hessellund Rasmussen.

Begge forsker i diabetes og knogler. Rikke i henholdsvis diabetes og nedsat knoglekvalitet, og Nicklas diabetes og risikofaktorer for fald og knoglebrud.

Især tre nye anbefalinger vækker opsigt blandt dem, nemlig at:

1) Estimering af frakturrisiko og kontrol af knoglekvalitet anbefales som en fast og systematisk del af diabetesbehandlingen, særligt hos de ældre.

2) Det nu anbefales at behandle personer med diabetes ved en højere T-score (-2,0 i stedet for -2,5), som er den egentlige grænse for både diagnose og behandling.*

3) Blodsukkerbehandling (glykæmisk behandling) også bør tage højde for at minimere risikoen for fald hos personer med høj risiko for knoglebrud (eksempelvis ved lav knoglekvalitet), eksempelvis ved at undgå medicin, der kan give risiko for lavt blodsukker (hypoglykæmi), som gør personen svimmel og øger risikoen for fald.

*T-scoren indikerer knoglemineraltætheden i knoglen, og kan fortælle, hvis der er stor risiko for fraktur. En lav knoglemineraltæthed er lig med en høj risiko for fraktur.

Skal hjælpe klinikere og patienter

Ifølge Rikke Viggers har nedsat knoglekvalitet og øget risiko for knoglebrud dog været en kendt komplikation til diabetes i to-tre årtier, men de færreste klinikere har reageret på det – og endnu færre patienter har været orienteret om komplikationen.

“Det er derfor vigtigt at sætte fokus på det, både overfor patienterne, men også i forhold til sygdomsmonitorering og patientvejledning, så man som både behandler og patient kan sætte ind med tidlig og målrettet forebyggelse,” understreger Rikke Viggers.

“Helt konkret vil det formentlig betyde, at flere personer med diabetes får osteoporosediagnosen og bliver sat i behandling rettidig. I sidste ende er det håbet og målet, at færre personer med diabetes oplever knoglebrud. Det vil formentlig højne livskvaliteten for den enkelte – og lette de økonomiske omkostninger for samfundet.”

Ny anbefaling sætter fokus på at minimere risikoen for fald

Foruden risikoen for nedsat knoglekvalitet har man som person med diabetes øget risiko for at falde. Derfor glæder det Nicklas Højgaard-Hessellund Rasmussen, at diabetes og risikofaktorerne for fald og knoglebrud også fylder i de nye anbefalinger. Samtidig håber han, at emnet får mere fokus i fremtidige Standard of Care-anbefalinger fra ADA.

Det vil der nemlig være meget at hente ved, fortæller han:

“Det er vigtigt, at ADA får større fokus på risikofaktorerne for fald og dermed knoglebrud for personer med diabetes, så komplikationen kan blive belyst og dermed behandlet og forebygget. Kan vi nedbringe faldrisikoen, kombineret med den øgede opmærksomhed for knoglekvalitet, giver det ikke bare en højere livskvalitet for personer med diabetes, men også bedre mulighed for at flytte forskningsområdet til et endnu højere niveau.”

ADA opdaterer sine Standard of Care-behandlinger én gang om året og har gjort det siden 1989.

Du kan læse mere om de øvrige Standard of Care-anbefalinger fra ADA på dette link.

Opdateret